Örebro idag
Idag har vi varit till Örebro!
Vi mötte min syster Malin och hennes pojkvän Adde utanför Biltema vid 11.00. Efter att ha varit där åkte vi vidare till IKEA och sen till Marieberg. I Marieberg har dom börjat gjort om och de har även fått några nya butiker som tex Cubus och Vila. Det är roligt med nya butiker och en ombyggnad.
   Jag skulle leta efter ett par nya skor och jag hittade ett par fina som satt bra på Din sko. Jag har svårt att hitta skor som känns bra och som inte gör ont. Men dom här var bra och då blev jag jätteglad!


Det jag blev mindre glad över var att jag ganska fort fick ont i foten. Det gjorde ont i vristen och under foten. Även om svullnaden har gått ner och foten ser fin ut så gör den ont i alla fall. Får hoppas att det snart går över!


Nu  är jag hemma och sitter framför datorn och tar det lungt. 
Imorron är det en ny skoldag och en ny skolvecka.
Går från klockan 08.00-16.35 imorron. Det är jobbigt med så långa dagar, men när man väl är där så går det fort ändå.
Sovmornar har jag nästan varje dag förutom måndagar så jag har ju ett bra schema ändå.

 

Höst

Det känns att hösten börjar komma nu. Det är fortfarande fint väder ute, men luften är kyligare. Det nästan luktar kallt tycker jag.  Jag vill ha vår och sommar året om! Varmt och skönt, det är bäst. Jag har mer ont på höstern och vintern och därför gillar inte jag dom årstiderna. Men det blir snart vår och sommar igen.


Idag har jag mest tagit det lungt och vilat min fot. Jag skulle egentligen ha följt med en kompis på marken i Nora, men eftersom att foten gjorde för ont fick jag tyvärr säga nej. Jag ska till Örebro imorron och köpa nya skor, och då är det viktigt att foten fungerar och att den inte är överansträngd.
Så idag har jag städat mitt rum lite och spelat klarinett! Jag har inte spelat klarinett på hela sommaren. Då gjorde jag andra saker och ville inte sitta inne och spela. Men idag gjorde jag det. Och på tisdag börjar orkestern igen efter sommaruppehållet. Jag är med i Paradorkestern och vi repar varje tisdag inför spelningar som vi har. Det är roligt att vara med i en orkester, att spela med så många andra och spela upp det vi kan för en publik. Orkestertiden är vid kl 17.00 efter skolan, och det är jobbigt för efter skolan är jag så trött. Jag brukar vila när jag kommer hem för att samla krafter och orka med resten av dagen. Förra året, i ettan, då hade jag några timmars hål innan orkestern, men i år har jag inte lika långt hål emellan. Men schemat brukar ändras i några veckor efter skolstart, så vi får väl se hur det blir.
Jag spelar också akustisk gitarr. Förra året innan jul köpte jag mig en ny gitarr. En Fender CD-60, stålsträngad.
Eftersom att jag har väldigt ont i mina händer så gör det ont att trycka på flera strängar på samma gång när man spelar ackord. Och eftersom att jag kan noter som jag lärde mig när jag var åtta år, så spelar jag gitarr med noter! Det fungerar mycket bättre. Det känns bra.
  Varit och hyrt film har jag också gjort idag. Det brukar vara dåligt på TV på lördagar, så vi åkte och hyrde film istället. En film kollade jag på nyss, 27 dresses. Den var lite förutsägbar men annars var den faktiskt bra.
Vi hyrde två stycken filmer till men dom kommer jag inte ihåg namnet på. Får hoppas på att dom också är bra!


Klarinett

Äntligen är det fredag!
Äntligen är det fredag och helg och denna vecka är gjord i skolan.
Måndag-onsdag var vanliga skoldagar, men igår (torsdag) var alla Musik och Bild-esteter på lära-känna-varandra-läger i Kilsbergsgården!
  Varje år åker hela estetprogrammet till en gård där man umgås och lär känna varandra i två dagar. Man blir indelade i grupper där man lagar mat och diskar tillsammans och gör olika övningar.
I år skulle vi jobba i grupper och göra en föreställning på 10 minuter som vi skulle spela upp för de andra. Temat var världen. Vi fick flera timmar på oss att komma på vad vi skulle göra. Vi i våran grupp hittade på en berättelse, skrev en sång med piano och gitarr och gjorde kullisser. 
  När vi hade tränat in vårat framträdande så var det fika och sen senare på kvällen grillning! Mysigt att stå och grilla alla tillsammans. Det som förstörde det hela var att det började regna fast det från börjar var klar himmel. Då gick vi in istället.
 
Efter grillningen var det dags att visa upp våra framträdanden! Det blev mycket skratt och alla var jätteduktiga.
När alla hade visat upp sina bidrag var det en jurry som bestod av lärarna som skulle bestämma vilken grupp som var bäst. Det hela slutade med att min grupp kom 2:a!
Den gruppen som vinner får skriva sina namn på ett band som sitter på en kägla, och de som kommer 2:a får också skriva sina namn på ett band fast det sitter på en träbit. På banden står det namn på andra esteter från tidigare år, så det är roligt att få skriva upp sitt eget namn där.
 
Senare fick vi reda på att vi skulle få se en musikalisk överraskning! Det visade sig att musiklärarna på kulturskolan skulle spela upp några låtar för oss. Det var blandade låtar med jazz, pop och rock. Duktiga var dom!
När den överraskningen var slut  skulle jag åka hem. Jag hade kommit till Kilsbergsgården senare än dom andra för att jag skulle orka vara kvar så länge som möjligt. Det blir väldigt jobbigt för mig att orka med min värk, och jag får mer ont på kvällen när jag har hållt igång en hel dag. När jag är hemma kan jag slappna av lättare än när jag är på ett ställe där det är mycket liv. Det är alltid skönast att vara hemma när man inte mår bra.


Idag har jag fått ledigt och tagit det lungt. Resten av esteterna sov över igår och kommer hem idag.
Jag har vilat och haft ganska ont idag. Min fot gör fortfarande ont och jag stod mycket igår och det känns idag.
Det är väldigt skönt att det är helg nu och att jag fick idag som en extra ledig dag.

Nu har skolan börjat igen
                                                                             

                                                         

För en vecka sedan började skolan igen efter ett 10 veckors långt sommarlov. Det kan verka länge när man ivrigt väntar efter skolavslutningen, men när det är en vecka kvar av lovet så känns det som att sommaren har gått jättefort!
  Den här sommaren jobbade jag för första gången. Jag sökte ett jobb som jordgubbsförsäljare och jag fick det!
I fyra veckor stod jag utanför Coop Forum och sålde. Det kändes som långa och sega veckor och man ville vara på stranden och läsa i en solstol, men det gick ganska fort ändå. Efter dom veckorna började mitt sommarlov "på riktigt" och då var jag med mina kompisar, solade och badade, var på Rix Fm i Örebro och i Stockholm och hälsade på min bror Mikael och hans sambo Sonja m.m.
  Resan till Stockholm gjorde vi en helg för ungefär 2 veckor sedan. Det blev tre dagars shopping blandat med ett besök i Katarina hissen och ett besök hos Sonjas mamma där vi blev bjudna på jättegod mat. Det var en jätterolig helg!
Tyvärr så kommer allting som jag gör i efterskott i form av värk, och efter den här helgen även svullna fötter efter allt jag hade gått.
Fötterna svullnade upp väldigt mycket och jag fick jätteont i fötterna. Den vänstra foten gjorde inte lika ont som den högra gjorde. Jag fick ha allsolsprit och bandage på fötterna för att få ner svullnaden.


Nu i skrivande stund är min högra fot fortfarande svullen och jag har ont i den. Istället för bandage smörjer jag nu in min fot med salva.
  Men nu i några dagar har det hänt en annan sak med min högra fot. Jag lider av nervvärk som jag skrev i mitt tidigare inlägg och det kan göra att det tex kittlar och killar i mitt ben eller i min arm, sticker eller bränner m.m. De här senaste dagarna har det även börjat hugga i min vrist på den högra foten. Det känns som ett knivhugg som gör jätteont och gör att mitt ben viker sig. När jag går och det hugger haltar jag till och det känns som om jag ska ramla. Innan hugget kommer känner jag att det gör ont i vristen och jag blir på något sätt förvarnad om att det snart kommer att hugga till, men jag vet inte när.
När min nervvärk inte har hakat upp sig på att hugga i vristen, kan det tex hugga i knät eller låret istället.


Som jag skrev där uppe så har skolan börjat igen.
Vi började förra tisdagen och har nu gått i en vecka.
Det var jätteroligt att träffa alla kompisar och klassen igen som man inte träffat under sommaren.
Att börja 2:an på musikestetiska programmet som jag går, betyder att jag nu har fått några nya ämnen.
Jag läser nu utöver de andra ämnena Ljudteknik, Sceniskt musikprojekt, Samhällskunskap A, Naturkunskap A och psykologi m.m. Psykologi A läser jag som inviduellt val på hösterminen. Jag har inte haft mer än 2 lektioner i det ämnet än, men jag tycker redan att det är ett intressant ämne som jag tror kommer vara väldigt lärorikt! Jag tror även att det kan vara bra att ha läst det när jag efter gymnasiet ska läsa vidare!

Här är min blogg och det är jag som är Marie!

Hej!


Här är min blogg och det är jag som är Marie!


Jag har länge gått och funderat på att börja skriva blogg. Skriva ner det man tycker och tänker och dela med sig av saker om sig själv för att andra ska kunna läsa det. Jag har läst andras bloggar som handlar om deras liv och om vad dom sysslar med. 
   Men det var för några dagar sedan, som jag funderade på vad jag egentligen skulle vilja skriva om. En blogg är som en öppen dagbok där alla kan läsa vad man har skrivit. I en dagbok öppnar man sig och skriver vad som faller en in. Om jag ska börja skriva en blogg, då vill jag vara helt ärlig med vem jag är. Jag skäms inte över mig själv, och inte över det jag tänker berätta.
  Om jag skulle skriva en presentation om mig själv så skulle det ungefär bli så här:
Jag är en tjej på 17 år som heter Marie. Jag ska börja mitt 2:a år på Musik-Estetiska programmet. Jag spelar klarinett och har gjort det sedan jag var 8 år, och jag spelar gitarr som jag har gjort i ett år.
Jag är en glad och trevlig person som tycker om att träffa nya människor, lyssna och spela musik, vara med mina kompisar och gå på stan och shoppa.
Jag är precis som vilken vanlig tonåring som helst fast jag har ett funktionshinder som gör att jag har svårt att gå.
När jag var 2,5 år gammal fick jag ett förkylningsvirus som satte sig i min ryggmärg som gjorde att jag blev förlamad från midjan och neråt.
Förlamningen gick över och efter ca 6 månader så kunde jag gå igen med hjälp av stöd. Jag kunde då inte gå på hela foten, utan jag gick på tå för att jag hade för korta hälsenor. Dom opererades när jag var 7 år gammal och nu går jag på hela foten igen.
  Det som jag fick när jag var väldigt liten är någonting som kanske händer 3 människor/år. 1/3 som blir drabbade kan gå igen normalt, en annan 1/3 kan bli förlamade hela livet, och den sista 1/3 delen blir som mig som kan gå igen men inte exakt som förut.
  När jag blev 10 år började jag få värk i kroppen som först satte sig i benen. Det gjorde så ont att det blev svårt att gå och jag undrade vad det var. Det visade sig sen vara någonting som heter Myalgi som betyder muskelvärk. Jag har nevvärk och muskelvärk i hela kroppen men mest i överkroppen som armar, nacke, nyckelben m.m. Nervvärk är inget ovanligt att man få om man är ryggmärgsskadad.
  Om jag ska försöka förklara min värk hur det är så brukar jag säga att det känns som om jag har tandvärk i hela kroppen hela tiden. Om jag är spänd eller stressad så blir min värk ännu värre. Jag har också bra och dåliga perioder där jag har väldigt ont eller mindre ont. På  våren och sommaren när det är varmt ute får jag mindre värk, men på hösten och vintern får jag mer ont, och det är oftast då jag har dåliga perioder. Ibland har jag en bra dag då jag inte har lika ont och orkar göra mer, och ibland har jag en dålig dag då jag har vädligt ont och inte orkar göra någonting.

Anledningen till att jag har börjat att skriva en blogg är att jag i framtiden vill hjälpa andra människor som är handikappade som vill och behöver prata med någon som har gått i genom allt det som dom går igenom.
  Ett jobb som socionom eller kurator eller någonting annat som jobbar och hjälper andra människor är självklart för mig, för någon som inte är handikappad har inte min erfarenhet och kan inte ge andra samma svar som jag kan, eftersom att jag själv är handikappad.
  En annan anledning till att jag skriver den här bloggen är att förbereda mig själv inför ett projektarbete som jag ska göra i trean. Det kommer gå ut på att jag vill hålla ett föredrag för skolans elever och berätta om mig själv och om hur det är att vara ung och handikappad.

RSS 2.0