På Medelhavets vatten

Dagens ordspråk: Simma lugnt.

Jag fortsätter att berätta om vår semester i Alanya i Turkiet! Den 23 juli lättade vi ankar från Stockholm Arlanda för en två veckors semester i härliga, varma och fina Turkiet! Idag ska jag berätta om vår båttur vi gjorde...

På tisdagen när vi var ute på kvällen för att käka och titta runt lite blev vi stoppade av ett par inkastare på gatan. I Turkiet är inkastarna väldigt "på", eftersom de vill att man ska köpa det de säljer, äta på deras restaurang och så vidare. De är väldigt trevliga och artiga och frågar ofta vart man kommer ifrån och pratar sedan ofta på ens eget språk. De inkastarna som vi mötte hälsade och frågade vart vi kom ifrån och sa att de bland annat sålde olika typer av båtresor. Vi hade pratat om att åka på någon båtresa för att få se lite av Turkiet och därför gick vi in i deras butik och lyssnade på vad de hade att berätta och tittade i ett fotoalbum från olika båtresor de arrangerat. Båtresorna var många, bland annat kunde man få åka med någon båt som erbjöd "Hamam", så kallat Turkiskt bad, SPA eller forsränning. Det fanns mycket mer också men vi valde en båttur där man fick åka på Medelhavets vatten, äta mat, sola och bada och se och uppleva olika saker. De sa att man kunde få se delfiner (!!) om man hade tur och att det skulle vara skandinaviska guider på båten. Vi tyckte det verkade jättebra så vi tog den!

Redan på torsdagen var det dags att kliva på båten! Vi blev upphämtade på hotellet vid ungefär 09.30 av en minibuss som skulle köra oss till båten. Vi blev som tur var upphämtade först så vi fick sittplats, men efter att ha hämtat upp mer folk på olika hotell blev platserna fullsatta. Vi alla på bussen trodde nog då att vi skulle åka till hamnen, men icke sa Nicke, haha! Vi åkte till ännu ett hotell och ännu ett och ännu ett...och ännu ett! Vi blev verkligen som packade sillar i den lilla minibussen. Chauffören sa att vi blev så många för att de hade en annan minibuss som egentligen också skulle hämta upp passagerare, men att den bussen hade gått sönder. Så det blev en väldigt varm och mysig resa alla tillsammans när vi fick trängas så, haha! Skämt å sido, alla var nog precis lika lättade när vi äntligen var framme, ;) De kör ju till råga på allt som biltjuvar i Turkiet också!

På båten som vi åkte med fanns ett övre och ett undre däck! På det övre däcket kunde man sola på stora madrasser och det fanns även kuddar. Vi var på det övre däcket i början eftersom att det var bord på det nedre däcket och vi ville se allt när vi åkte iväg! När alla var påstigna och det väl bar iväg tyckte jag det var jättehäftigt! Det var mysigt med gungandet på båten och det var häftigt att se klippor och allt vi åkte förbi. I början av båtresan delades även åksjuketabletter ut. Jag tog en för att vara på säkra sidan och det var då verkligen tur!

På båtturen åkte vi förbi olika grottor och en av grottorna hette "Kärleksgrottan". Det låter så fint tycker jag! När vi åkte förbi den hoppade en kille från båten ner till vattnet för att simma in till grottan. Jag tror guiden kallade honom för "The crazy boy", vilket nog passade rätt bra då det var en hel del vågor att simma igenom tills han nådde grottan. Väl framme klättrade han upp för klippan och gick sen in i grottan och gick till andra sidan. Vi kom efter med båten och när vi var framme stod han på klippkanten, redo att dyka ner i vattnet igen. Det var häftigt att se för det var väldigt många metrar ner till vattnet! Men det klarade han galant, såklart. Han hade nog gjort det väldigt många gånger förut.
Även om vi passagerare inte hoppade från Kärleksgrottan så fick vi hoppa ner från båten och bada! Det var väldigt skönt men jag måste erkänna att det var lite läskigt också. Det är lätt att vara kaxig i bloggen och skriva "Äsch, det var ju bara att hoppa i, varför skulle det vara läskigt?" Men jag tycker att det var lite otäckt. Jag kan simma lite men med begränsade resurser om man säger så, haha. Jag klarar inte riktigt av "Kalle Anka-fötterna" då jag är rörelsehindrad och har lite svårt att gå, men i ett varmt land där musklerna mjuknar går det bättre! Så jag hoppade i och det var jätteskönt och roligt!


Båtturen varade ända till eftermiddagen och det här med illamåendet...jag har nog aldrig mått så illa i hela mitt liv! Vi var uppe på det övre däcket när jag började må jätteilla och då gick vi ner till det undre däcket där det fanns bord att sitta. Där mådde jag mycket bättre, men vägen ner dit, och då inte allra minst trappan, kändes så lång! Båten gungade och hela mitt huvud gungade så jag trodde jag skulle spy. Men en kille som jobbade på båten som var "utklädd" till pirat tog min hand och hjälpte mig till ett bord. Det var mycket snällt! Han såg dessutom vääldigt lik ut som Jack Sparrow (Johny Depp) i Pirates-filmerna. Så ja...jag var i goda händer, ;) Haha!


På båten fick vi även äta lunch innan det var dags att gå i land! Jag mådde så illa så jag njöt mest av att sitta vid bordet och bara ta det lugnt. Vid 17.00-tiden var vi framme i hamnen och det var med viss lättnad vi gick av, haha! Det var jättekul och verkligen en upplevelse! Dock fick vi inte se några delfiner från båten,  men vi fick verkligen en heldag som bjöd på en hel del annat!


Fint väder var det i hamnen när vi åkte iväg en båttur på Medelhavets vatten!


Det var fler båtar som också åkte iväg samtidigt som vi.


"Kärleksgrottan" - Om man tittar noga ser man en kille som klättrar uppför den.

Turkisk afton i Alanya

Dagens ordspråk: Sälj inte skinnet förrän björnen är skjuten.

Eftersom att jag inte bloggade under de två veckor som jag var på semester i Turkiet så berättar jag om vår resa nu i efterhand!

På måndagen var vi lite piggare än dagen före, då vi hade sovit lite mer och samlat på oss energi. Även denna dag badade vi vid hotellets pool och även kvällen tillbringades där. Vanligtvis brukade vi gå ut och titta i basarerna och käka, men denna dag var det "Turkisk afton" på hotellet som vi bestämde oss för att gå på. Det började ungefär vid 19.00-19.30 på kvällen (Turkiet ligger en timme före oss i tid) och det serverades först buffé. Buffén bestod av allt möjligt och däribland friterade ostrullar! Det såg ungefär ut som vårrullar fast de istället var fyllda med ost. De var mycket goda och väldigt populära!

Efter att alla hade ätit av buffén började underhållningen! Den började med något minst sagt överraskande som vi inte var helt beredda på...det var nämligen en leather fashon show! Låter det inte lustigt så säg, med en modeshow på vårt hotell under en "Turkisk afton" där modellerna gick och visade upp skinnjackor? Det är ju så otroligt fuktigt på kvällarna i Turkiet så modellerna svettades minst sagt utan att ha jackor på sig. Men de var duktiga och det var kul, även om vi blev en aning snopna när de körde igång, haha! Vi satt vid bordet närmast visningen så det kan man verkligen kalla att sitta front row, ;)

Innan visningen drog igång fick vi lotter utav en kvinna som hade (tror jag) hand om visningen och kanske butiken. På lotterna stod ett nummer och innan visningen var slut lästes de upp och de med rätt nummer vann antingen väskor, plånböcker, mobilfodral, vintermössor och många andra saker från butiken. Jag trodde absolut inte att jag skulle vinna någonting, men rätt vad det var så lästes mitt nummer upp! Jag blev jätteglad och började fundera på vad jag skulle välja för vinst. Dock blev alla vi som vann varse om att vinsterna inte fanns på plats, utan att man skulle få åka till deras butik och välja ut det man ville ha som vinst. Butiken låg en bit bort och vi bestämde oss för att inte åka dit. Varför vi inte gjorde det, när jag nu faktiskt hade vunnit någonting? Jo, för även om modevisningen var kul att se på hotellet hade vi inte så stor lust att kanske se en modevisning till i butiken, vilket vi förmodade att vi skulle få. Dessutom kanske de skulle vilja att man köpte någonting mer. I Turkiet är det vanligt att man dricker te eller kaffe med säljaren innan man köper någonting. Det är artigt och trevligt i sig, men om man inte vill köpa någonting så kanske det inte känns lika roligt. Men det var ju bara vad vi förmodade, vi visste ju inte säkert, men därför hoppade vi det!

När modevisningen var slut (vilket nog de varma modellerna var glada för, hehe) bjöds det på lite annan underhållning! Bland annat fick vi se Turkisk folkdans. Det var tjejer och killar som dansade och de tog upp folk för att skoja lite med de, bland annat en man som fick skägget avrakat, haha! Mer av underhållning som vi fick se var en "Belly Dancer", såklart! Haha! När jag var i Turkiet som 6-åring var vi också på en Turkisk afton och då uppträdde också en belly dancer. Hon var duktig och fick upp både män och kvinnor som dansade med henne. Som ni förstår satt jag stilla på min stol och tittade bort när hon som var belly dancer kom och ville ragga upp folk att dansa inför alla. Jag tror inte att jag skulle vara så speciellt graciös, haha! ;)

Kvällen höll på väldigt länge och när både visning, folkdansare och belly dancern hade uppträtt kom en jonglör som förutom att jonglera med både bollar och pinnar också visade upp en eldshow! I ett av hans uppträdanden cyklade han på en enhjuling och hoppade med ett hopprep som brann! Det var häftigt att se! De var otroligt duktiga allihopa som uppträdde (inklusive publiken). Innan alla uppträdanden var slut dansade personalen en liten dans också. Det är alltid lika roligt att se, ;)


Turisk folkdans! Det var både tjejer och killar som dansade. Kändes lite annorlunda, men jag kan bara tänka mig om vad de tycker om våra Midsommar-traditioner, i stil med "Små grodorna". Haha!


The Belly Dancer


Personalen när de dansar, haha! Dock är personalen något begränsad.Inte är det slut på vår resa än! Mycket mer att berätta återstår! I nästa inlägg skriver jag om när vi åkte båt och hur det gick...


First day in Alanya

Dagens ordspråk: Borta bra men hemma bäst.


För tredje sommaren i rad nu har jag varit utomlands och från årets resa kom jag hem för precis en vecka sedan. Förra året semestrade jag i Bulgarien (Sunny Beach) och året före det i Turkiska Side. I år blev det Turkiet igen och denna gången i staden Alanya!

Vi bokade vår resa redan förra året, dagen innan nyårsafton om man ska vara exakt, och då kändes resan minst sagt avlägsen. Sju månader frammåt fick vi räkna i almanackan innan det var dags och även om det kändes långt tills resan då så kan jag säga att semestern i Turkiet gick mer än snabbt när vi väl kom dit! Jag har varit hemma sedan söndags nu och jag vill så gärna åka dit igen, och igen och igen, haha! Jag får längta till nästa års semester och njuta av alla fina och roliga minnen som vi har fått och längta mig bort genom att titta igenom alla härliga bilder från våra två veckor!

Vi åkte lördagen den 23 juli från Arlanda men planet gick inte förrän kl 18.00 på kvällen. Flygresan tog ungefär 3,5 timmar. När vi väl hade landat i Antalya gick vi igenom alla säkerhetskontroller för att hämta vårt bagage. Det var oerhört jobbigt att få tag på vårt bagage - för det kom ju aldrig! Vi fick vänta i flera timmar för att vårt bagage skulle komma på bagagebandet. Varför det tog sådan tid vet vi inte, men jag tror att alla väskor kom från både Arlanda och Landvetter och till råga på det låg väl vårt bagage inte bra till för att det skulle komma snabbt och smidigt. Det tog lång tid för några andra också och för de som reste med små barn var det nog extra jobbigt, då det var mitt i natten vi landade och de var trötta och ledsna. Men sent om sider fick vi vårt bagage och fick åka transferbuss från flygplatsen i Antalya till vårt hotell, Cleo South Princess, i Alanya. Bussresan tog över två timmar och inte förrän kl 04.00 på söndag morgon var vi vid vårt hotell, lagom trötta, rödögda och slitna, haha! Vi hade ju varit vakna i nästan ett dygn, så det var skönt att komma fram!


 

På söndag vaknade vi till varma, härliga, sköna och underbara Turkiets solstrålar! Eftersom vi var trötta sedan resdagen innan tillbringade vi den första dagen vid hotellets pool, vilket vi nog gjorde väldigt rätt i. På stranden som vi var andra dagar blåste det mycket och solen bränner på ordentligt utan att man känner det (eller ja, KÄNNER gör man ju, ;) Men vinden avtar ju lite) och det är aldrig kul att bränna upp sig de första dagen. Så poolen blev det och det var så skönt! Väldigt, väldigt varmt men poolen var ju precis nedanför fötterna höll jag på att skriva, då solbäddarna låg precis intill. Plattorna ner till poolen blev supervarma så det var bara att hoppa i så fort man kom till poolkanten, ;)

Samma dag på kvällen gick vi för att utforska Alanya lite! Vårt hotell låg ungefär 300 m från både havet och centrum, så vi gick ned till strandpromenaden där både restauranger och många basarer ligger. Vi gick först ner till stranden och tittade lite och sanden var så fin! Vattnet såg så härligt ut också och det var jättemånga som badade medan solen höll på att gå ned. (Det blir tidigt mörkt i Turkiet.) Såg så mysigt ut och vi tog lite kort.
Efter att ha sett ut över havet och stranden gick vi runt lite och tittade i basarerna. Inkastarna som jobbar där vill hela tiden att man ska gå in och titta och efter att de har frågat "Where do you come from?" ber de oss på svenska att komma in, haha! De vanligaste fraserna vi hörde där var "Bara titta" för att i nästa sekund säga "Vi har fina T-shirts". Men de är jättetrevliga och snälla även fast de är en aning på och vill att man ska handla av dem.

Den första restaurangen vi åt på tror jag var "Blue Night". Det var en jättetrevlig restaurang som vi besökte två gånger sammanlagt under våra två veckor i Turkiet. De hade jättegod mat - men vilka tallrikar och portioner sedan! Aah, det är ju mat för en stor stark karl, haha! Jag har tagit kort på maten vi fick där. Jag beställde in kycklingspett och till det serverades - håll i er- både ris, pommes frites och bakad potatis! Ja, och med sallad och sånt också såklart. Det är inte klokt vad mycket, men gott var det! Man får helt enkelt äta lite av varje.

Cleo South Princess, vårt hotell som vi bodde på!Strålande väder i Turkiet!

Stranden innan solnedgången

I Turkiet är portionerna allt annat än små! Kycklingsspett serverades med ris, pommes OCH bakad potatis! På restaurangen Blue Night.

Jag efter en solig dag, =)


Jag kommer berätta mer om vår Turkiet-resa och då om den turkiska aftonen vi var på och båtturen vi gjorde en dag...bland mycket annat!


Hemma från Turkiet - underbar semester!

Hallå bloggen!

Åh, nu är jag hemma i Sverige igen efter en så underbar och otroligt skön semester i Turkiet i Alanya! I söndags kom vi hem igen efter att i två veckor ha njutit av sol och bad, värme (52 grader i solen, aah!), mysiga kvällar, roliga aktiviteter och mycket mer i det varma Turkiet. Jag ska berätta allt om vad jag har upplevt de två senaste veckorna, men jag har inte fått alla bilderna än så jag väntar tills dess då jag kan visa mycket mer från vår resa än bara text! Bilderna kommer snart, så då kan ni verkligen räkna med uppdatering!

Hoppas ni i Sverige har haft det bra och att vädret har varit likaså, men att ni kanske har haft lättare att andas i värmen här än vad det var i Turkiets väldiga hetta, ;)
RSS 2.0