Filosofiskt tänkande

Dagens ordspråk: Kvickhet är konversationens krydda, inte själva födan.

Hejsan!

Då lider även denna helg mot sitt slut. I onsdags kändes det som om det var en evighet, eller i alla fall en kort sådan, innan det var söndag och nästan skola igen. Underbart är kort, som man brukar säga! Det stämmer väldigt bra i detta fall.
Idag har jag pluggat en del, har skrivit klart mitt fördjupningsarbete i filosofi. Jag skrev om vad kunskap är, utifrån tre olika huvudinriktningar. När den var klar vilade jag lite och så, och senare på dagen tog jag mig en cykeltur! Nu har jag gjort dagens goda, både pluggat och cyklat, så nu ska jag bara ta det lungt resten av kvällen!

På tal om mitt fördjupningsarbete i filosofin, så skrev jag om vad skepticismen anser att kunskap är. De anser att det inte går att få någon säker kunskap alls, för vi kan inte vara säkra på någonting. Skeptikerna är inte heller säkra på om vi människor ens existerar. De har en filosofi om att våran verklighet som vi människor har, bara existerar i vårt medvetande. Vi vet inte om vi har någon hjärna, för vi kan inte se den, och vet därmed inte att vi har någon. Vi tror att vi har en hjärna, eftersom att våra sinnen säger oss det. Skeptikerna säger att vi likagärna kan leva i en dröm, som vi inte vaknar upp ur, eftersom att ingen verklighet finns. Att vi känner om någon nyper oss, känner vi bara för att det uppstår i vårt medvetande. Vår kropp kanske bara finns i vårt medvetande, och vi kanske inte alls vet hur vi ser ut. Kanske stressbantar vi fast vi inte alls är tjocka.

När jag skrev det där började jag fundera på vad skeptikerna anser om döden. Vi människor kanske inte alls dör när vi blir gamla, vi kanske bara går ur från "en dröm till en annan". Vi kanske vandrar ut i den dröm vi levt i många år, och sen går vidare till någon annan. Kanske är det också därför som det sägs att vi kommer till ett annat liv när vi dör?
En sak till som skeptikerna anser är, att om vår verklighet bara finns i vårt medvetande, då skulle det jag skriver inte nu finnas i verkligheten. Min laptop som jag sitter och skriver på nu, skulle bara finnas i mitt medvetande. Och den texten som du nu sitter och läser framför dig, skulle bara uppstå i ditt medvetande.
Men om det skulle vara så att vi bara lever i en dröm, varför skulle då vissa människor leva i en så kallad mardröm då? Varför skulle det ha funnits judar som levde under Hitlers tid, varför finns det sjuka och handikappade människor? Varför har andra det bra och andra det dåligt? Varför drömmer inte alla samma dröm, eller är det kanske det vi gör?

Det här är hur snurrigt som helst, och det finns massor om det att skriva. Jag skrev en del om det, eftersom att jag i mitt fördjupningsarbete måste visa på "filosofisk fantasi". Men är det inte läskigt, om det just nu bara är ditt medvetande som spelar dig ett spratt och påstår att du just nu läser det jag har skrivit? Eller, att jag ens har skrivit något överhuvudtaget.

Nej, nu är det bäst att jag slutar innan jag själv blir yr av allt mitt filosofiska tänkande, haha! Men säg gärna om vad ni anser om det här! Det är alltid kul att disskutera!

Kommentarer
Postat av: ida

sv: häärligt :) jag har precis sett gossip så nu väntar jag på söndagsparty :) haha!



hur påverkas du i vardagen av ditt handikapp?

2009-05-24 @ 20:27:31
URL: http://idapida.blogg.se/
Postat av: Linnea :>

sv: ok, så bra :)

2009-05-24 @ 20:56:01
URL: http://neafoshoo.blogg.se/
Postat av: emma

Liseberg är sjukt kul om man är där med rätt personer :D

2009-05-24 @ 21:14:30
URL: http://emmabolmgren.blogg.se/
Postat av: Erika

sv: hehe okej, samma här ungefär :P

2009-05-24 @ 21:32:58
URL: http://icanpikan.blogg.se/
Postat av: Anonym

åh, tack så jätte mycket :* hur mår du då? :)

2009-05-24 @ 21:51:11
URL: http://modemix.blogg.se/
Postat av: Linda

usch jag hatar dom också.



vad gör du ikväll?

2009-05-24 @ 21:54:05
URL: http://ndail.blogg.se/
Postat av: Heve D

haha aah såg lite på robinson repris idag. stackars han som ramla haha :P ja läser typ 2 sidor sen skiter ja i d så ja kmr inget vart haha :/

2009-05-24 @ 21:55:58
URL: http://heved.blogg.se/
Postat av: emelie

sv: haha okej :)

jag har bara tagit det lugnt idag =)

2009-05-24 @ 22:22:19
URL: http://fuckingems.webblogg.se/
Postat av: angelica

Sv: Nej jag bor faktiskt inte i stockholm, cirka 8 mil därifrån, tar typ 1 timme, så det är ingen fara :) haft en bra helg?

2009-05-25 @ 13:58:17
URL: http://angelicasdays.blogg.se/
Postat av: Maria

Börjar man sitta och filosofera så där är det lätt att man nästan tappar bort sig själv i det hela. Man är bara som en liten myra i en jättestor värld. Men det är intressant att veta hur andra tror att världen fungerar.

Själv tvivlar jag nog inte på att vi existerar. ;)



Svar: Ja, det var verkligen jätteroligt i Powerpark :D

2009-05-25 @ 16:26:45
URL: http://various.blogg.se/
Postat av: Anonym

nej så härligt:) bloggar du mycket?

2009-05-25 @ 16:29:02
Postat av: Anonym

jasså nej:) b.oggar du mycket?

2009-05-25 @ 16:29:16
URL: http://youngwoman.blogg.se/
Postat av: Carolina

Usch ja, idag är det en seg måndag :(

2009-05-25 @ 16:44:14
URL: http://caroflina.blogg.se/
Postat av: Angelica

sv ja det blir ju såklart diskussion och såna saker, kul !

2009-05-25 @ 17:50:57
URL: http://angelicajarleros.blogg.se/
Postat av: A M I R A

(Gå in på www.aaamiraa.blogg.se och skriv gärna in din favorit på Jean-Charles kollektioner! Peace Out!)

2009-05-25 @ 19:21:37
URL: http://aaamiraa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0