Vad är konst, egentligen?

Dagens ordspråk: Man ska aldrig närma sig en tjur framifrån, en häst bakifrån eller en idiot från något håll.

Hallå där!

Veckans första dag, alltså måndag, är alltid seg och när man har kommit förbi den så går resten av veckan i ett naffs sen. Är det bara jag som tycker det? Denna dag har, enligt mig, gått väldigt fort. Jag började vid kl 08.40 och slutade redan vid kl 14.30! Det är enligt mig tidigt, eftersom att vi andra dagar går till mycket senare på dagen. Förut slutade jag inte förrän vid kl 15.45 på tisdagar men det var för att vi hade scenisk musikprojekt där vi förberedde oss inför restaurangshowen. Nu är restaurangshowen slut och därför har vi ingen sådan lektion längre så nu för tiden slutar vi vid kl 14.30 efter Musik&Gehörläran. Det är verkligen jätteskönt och jag är så nöjd med det!

På kulturhistorialektionen idag pratade vi om vad som egentligen är konst. När vi fick den frågan tänkte jag först att det påminde om en filosofilektion där vi pratar om vad olika saker egentligen är och vi definerar dem. Sen började jag också fundera på vad konst är, egentligen. Är klotter konst? Är graffiti konst? Är ett sträck som man målar på ett papper konst?
Anledningen till att vi pratade om det är för att vi nu ska prata om 1900-talets konst och musik, eftersom att vi går den estetiska linjen med två olika inriktningar, bild och musik. Vad är egentligen konst då? Det är inget som man brukar fundera på, eller i alla fall inte jag. Om vi säger så här, om någon målar ett sträck på ett papper i flera timmar, är det konst då? Eller är det konst att måla ett sträck på två sekunder , och sen vara färdig? Vi i klassen disskuterade om vad konst var och jag tror att vi kom fram till att det är någonting som man gör av mening. Man har någon idé om vad det är man ska måla, det har ett budskap eller en mening. Och om det är välgjort, då är det konst. Min lärare frågade mig om graffiti är konst. Om det är konst att måla graffiti på en tunnelbana, tex. Jag sa att det beror ju på hur man ser på det hela. Det man har målat kan ju vara konst, men andra kanske tycker att det är sabotage när man målar det på en tunnelbana. De tycker kanske att det förstör. Men det kan väl ändå vara konst för det? Bara för att man väljer att måla sin konst på ett visst ställe som andra kanske tycker är oacceptabelt så kan det väl ändå vara konst? Det tycker jag att det är. Samma sak med en konstnär som gör ett brott och hamnar i fängelse, är inte den personen längre konstnär då? Det tyckte vi i klassen. Det kan ju inte förändra någonting.

Vad tycker ni? Vad är egentligen konst? Och vem har rätt att bestäma om vad som är konst?

Kanske är ett konstigt ämne att ta upp i bloggen, kanske vissa av er tycker. Men jag tycker att det är intressant att fundera över såna saker, som man i vanliga fall kanske inte gör. Svara gärna om ni har någon idé om vad som är konst, eller vad ni tycker!
Innan jag avslutar det här blogginlägget måste jag bara säga att jag firar min sista dag som 17-åring idag. Imorgon blir det ändring på den fronten, för då fyller jag 18 och blir myndig!


Vad är konst, egentligen?

Kommentarer
Postat av: Anonym

jag håller med dig helt & hållet, snälla snälla hade inte gått hem i esc där gäller ju typ .. glädje & energi .. ? hmm konst, något som uttrycker känslor typ? ja en tavla med massa färger, det kanske ska betyda glädje.. äsh ja venne :D

2009-03-17 @ 19:30:16
URL: http://modemix.blogg.se/
Postat av: Randy

Vem fick du? ;)

2009-03-17 @ 19:37:07
URL: http://randys.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0